Cern maakt ‘nieuwe materie’


In de grote deeltjesversneller Cern op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk is zeer waarschijnlijk nieuwe materie ontstaan die lijkt op de oersoep waaruit ons universum is voortgekomen. Deze nieuwe materie, in het Engels Color-glass condensate genoemd, gedraagt zich als een vloeistof en heeft vreemde eigenschappen.

Explosie in de deeltjesversneller van Cern.

Bij Cern laten ze delen van loodatomen botsen met protonen op zeer hoge snelheid. Als de deeltjes elkaar raken, volgt er een kleine, maar zeer heftige explosie. Daarbij lijken sommige deeltjes over te gaan naar een vloeibare staat. Ze vliegen op exact dezelfde snelheid en met exact dezelfde koers weg van de botsing; alsof iemand een steen in een vijver heeft gegooid en zo golven heeft gemaakt.

Deze nieuwe materie is al enkele jaren geleden voorspeld door een Indiaas-Amerikaans team van onderzoekers, maar dit is de eerste keer dat deze materie ook is waargenomen. De onderzoekers van Cern denken dat de nieuwe materie een gevolg is van kwantumverstrengeling, dat is een fenomeen waarbij twee objecten verbonden zijn, ook al zijn ze fysiek gescheiden. Daardoor vliegen de deeltjes gecoördineerd weg van de botsing.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter