Cern maakt meetfout


Het heet officieel het Opera-experiment, maar de wereld kent het beter als de proefneming waarbij eind september een neutrino sneller leek te gaan dan het licht. Dat zorgt voor grote opschudding in en buiten de wetenschappelijke wereld, volgens de speciale relativiteitstheorie van Einstein – de basis van heel veel natuurkundige wetten – kan namelijk niets sneller dan het licht.

Alleen is de snelheid van een neutrino tussen Genève en Rome verkeerd gemeten. De gps en de computer die het experiment moest vastleggen waren niet goed op elkaar aangesloten, zo bericht het Amerikaanse tijdschrift Science. Zij spraken mensen die nauw bij het experiment betrokken waren.

Neutrino’s zijn subatomaire deeltjes met massa. In september reisde een dergelijk deeltje van CERN nabij Genève richting het Italiaanse Gran Sasso. Het deeltje kwam echter 60 nanoseconden sneller in Gran Sasso dan mogelijk was met de lichtsnelheid. Dat leidde tot ophef onder wetenschappers. Die zagen een deeltje iets doen dat theoretisch onmogelijk was. Veel onderzoekers geloofden het dan ook niet.

Terecht, want nu blijkt het dus te gaan om een slecht aangesloten glasvezelkabel die verantwoordelijk is voor het bepalen van de snelheid. Ook zou er in het systeem nog een fout zitten, maar daarvoor moet het hele experiment verder onder de loep.

Follow Faqtman on Twitter