Cement in metaal veranderd


Moderne alchemisten opgelet: wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd cement in vloeibaar metaal om te zetten. In de toekomst kunnen daar computerchips en beeldschermen van worden gemaakt.

Het onderzoeksteam van het Japan Synchroton Radiation Research Institute verhitte met speciale lasers mayeniet, een hoofdbestanddeel van aluminiumcement, tot 2000 graden Celsius. Het goedje begon te smelten en koelde vervolgens af tot een soort vloeibare metaalglas.

Het metaalglas kent vele handige eigenschappen. Zo zitten de vrije elektronen van het metaal gevangen in ‘kooitjes’ van atomen. Dit verhoogt volgens de onderzoekers de geleidbaarheid van het materiaal. Verder is het metaalglas beter bestand tegen roesten dan normaal metaal, is het minder broos dan traditioneel glas en is het makkelijk te bewerken en in vorm te gieten. Kortom, elektronicafabrikanten zullen zeker oren hebben naar dit bijzondere materiaal.

Nu de onderzoekers de condities van het maken van metaal uit cement weten, hopen ze hetzelfde te doen met andere bouwmaterialen.

Het proces van de omvorming staat beschreven in PNAS.