Cellen blijven jong door conditietraining

Maar niet door krachttraining


Cellen blijven jong door conditietraining

We moeten sporten, dat weten we al jaren. Dat is goed voor hart en bloedvaten en je bestrijdt door actief te zijn allerlei nare ziektes. Maar niet elke sport biedt dat voordeel, verduidelijkt Duits onderzoek nu. Cellen blijven jong door conditietraining en niet door krachttraining, concludeert de universiteit Saarland na experimenten. Wie zijn leven wil verlengen, pakt dus de hardloopschoenen.

Voor de studie rekruteerden de onderzoekers 124 gezonde maar fysiek relatief inactieve volwassenen. Ze probeerden te achterhalen hoe verschillende soorten intense fysieke activiteiten op moleculair niveau het lichaam zouden beïnvloeden. Daarbij letten ze vooral op stoffen die geassocieerd zijn met een lange levensduur, met name de telomeren.

Telomeren maken deel uit van het DNA en zitten aan het uiteinde van een chromosoom. Als mensen ouder worden, beginnen de telomeren af te breken, waardoor cellen zich niet meer kunnen delen. Als dat gebeurt, gaat de cel dood en veroudert het lichaam.

Bij mensen die duur- en conditiesporten deden, nam de activiteit van telomerase toe. Dat is een eiwit dat telomeren weer kan laten groeien, waardoor cellen dus in leven blijven. Maar dat gebeurde niet in de groep met krachttraining, waarbij de telomeren zich op dezelfde manier gedroegen als die in de controlegroep, waarbij proefpersonen stug op de sofa bleven zitten.

Het was al bekend dat ook voor hart en bloedvaten het beter is om conditietraining te doen dan krachttraining. Nu komt er dus een argument bij: je blijft er jong bij. Hetzelfde geldt voor intervaltraining, waarbij je periode van grote inspanning afwisselt met rustigere training. Van krachttraining krijg je misschien een mooi gebeiteld lichaam, maar het heeft niet het voordeel van een betere gezondheid en een langer leven.

De studie is gepubliceerd in het European Heart Journal.