Cassini: de grote finale


Rond half een vanmiddag Nederlandse tijd zal de Cassini-Huygens sonde op de planeet Saturnus storten. Daarbij zal het door toenemende druk uit elkaar vallen en ophouden signalen te sturen naar de aarde. Maar de laatste secondes voor dat gebeurt, zijn belangrijk. Uit de metingen die Cassini dan nog doet, kunnen we veel leren over de gasreus. Maar helemaal zeker dat het lukt is Nasa niet, de sonde moet langs manen en door de ringen vliegen. Veel kan misgaan.

hyperionMaar dat vandaag een einde komt aan de twintig jaar durende missie van de sonde, dat staat vast. Wat een succesvolle missie is het geweest. Cassini deed ontdekkingen die ons begrip van ons eigen zonnestelsel op zijn kop hebben gezet. Cassini fotografeerde golven op de Saturnusmaan Titan, in een enorme methaanzee. De sonde kwam in de ruimte een gigantische ‘spons‘ tegen, door de vluchtleiding Hyperion genoemd (foto). En het vond alle voorwaarden voor buitenaards leven op de maan Enceladus. Dat is sindsdien een object waar Nasa en ESA zeer in geïnteresseerd zijn.

Nu de nucleaire brandstof bijna op is, dreigde Cassini het neer te storten op een maan in de nabijheid van Saturnus. Dat zou op zich niet zo’n probleem zijn, ware het niet dat die maan water bevat, en er dus een mogelijkheid van leven bestaat, waarmee de onderzoekers niet willen sollen. Cassini-Huygens zou de boel daar kunnen vervuilen. Dus is de sonde bijgestuurd om op Saturnus zelf terecht te komen. Nasa, dat de sonde samen met de Europese organisatie ESA bestuurde, hoopt op een grand finale in de atmosfeer.

aarde vanaf saturnusNiet slecht voor een sonde die eigenlijk in 2008 al was afgeschreven. De extra negen jaar die Cassini extra heeft kunnen vliegen heeft enorm bijgedragen aan onze kennis van met name Saturnus. En het leverde ook nog een prachtig beeld van de aarde op, van heel ver weg genomen door de camera aan boord. Zo klein zijn we, deed Cassini ons beseffen. Misschien moeten we zuinig zijn op dat puntje.