‘Carnivorische’ dino’s aten niet zoveel vlees


We dachten een hele tijd dat bijna alle tweevoetige dinosauriërs vlees aten. Uit een onderzoek van het Field Museum uit Chicago blijkt dat dit wel meeviel. Het gaat hierbij om de coelurosauria, de vleesetende dinosauriërs die het meest aan vogels verwant zijn en waarvan gedacht wordt dat de meesten veren hadden.

De theropoda (de voornamelijk tweevoetige vleeseters waar de coelurosauria toe behoren) waren vooral ingesteld op de jacht, maar met verloop van tijd zouden ze het vlees steeds vaker hebben laten staan. ‘Ze zijn soft geworden’, aldus een onderzoeker.

De Velociraptor was één van de weinigen die wel veel vlees at. Foto: Flickr

De Tyrannosaurus Rex en Velociraptor horen ook tot deze groep, maar zij aten wel voornamelijk vlees. Volgens het onderzoek zijn zij echter de uitzondering.

Andere coelurosauria raakten met verloop van tijd hun tanden kwijt waarmee ze vlees konden verscheuren. In plaats daarvan kregen ze tanden die voor planten bedoeld waren, of snavels. Een aantal soorten kreeg een langere nek, zodat ze meer planten konden bereiken.

De onderzoekers combineerden dit soort ontwikkelingen met gegevens over gefossiliseerde uitwerpselen en maaginhoud en dergelijke, waaruit blijkt wat de dinosauriërs voornamelijk aten. De conclusie is dat de evolutie van de coelurosauria waarschijnlijk inderdaad bedoeld was om meer gevarieerd te eten.

De onderzoekers hopen dat we in de toekomst meer te weten kunnen komen over het verband tussen dieet en evolutionaire ontwikkelingen, dus ook hoe en waarom vogels uiteindelijk ontstonden en gingen vliegen.

Foto: Flickr