Caraïbische Zee bromt


Caraibische Zee

De zee tussen Panama en Haïti maakt geluid. Nu produceren alle zeeën geluidsgolven, maar dit is anders. Het gaat om een laag, brommend geluid, dat door menselijke oren bijna niet te horen is. Het is tegelijkertijd zo hard, dat satellieten met speciale sensoren aan boord het kunnen oppikken, het geluid verstoort het magnetische veld van de aarde.

Onderzoekers van de University of Liverpool (GB) hebben het ontdekt toen ze onderzoek deden naar golfstromen en luchtdruk. Daartoe hebben ze specialistische apparatuur ingezet die het geluid waarnam. Opmerkelijk genoeg was het waarnemen van het geluid de oplossing voor een probleem waarmee oceanografen al een tijdje mee zitten.

Dat probleem heet de Rossby wave. Dat is een sterke golfstroom die rond de tropen in westelijke richting over de Atlantische Oceaan rolt. Oceanografen kennen deze golfstroom goed, ze kunnen hem helemaal van Afrika tot het Caraïbisch gebied volgen. Maar daar lijkt deze grootschalige beweging van de zee ineens te stoppen. Tot hij weer opduikt voor de kust van Midden-Amerika.

Het geluid is een aanwijzing dat de waterbeweging in de Caraïbische Zee doorgaat, maar de diepte in duikt. Daar veroorzaakt de harde stroom wrijving met de zeebodem, wat waarschijnlijk het harde geluid maakt. Dat is inmiddels dan ook de Rossby Whistle gedoopt. Het komt tot stand door iets dat daadwerkelijk lijkt op fluiten.

Als de golfstroom zich tussen de eilanden van het Caraïbisch Gebied perst, komen geluidsgolven tot stand, net als bij een scheidsrechtersfluitje, waar de luchtstroom zich door een dun gaatje perst. Dat het geluid laag is, komt door de kracht. Wie te hard op een scheidsrechtsfluitje blaast, hoort het geluid ineens lager worden, met veel meer vibratie. Het resoneert, net als de waterstromen tussen de eilanden doen.

De onderzoekers schrijven in het vakblad Geophysical Research Letters dat de Rossby Whistle van invloed is op de hoogte van de zee aan de kust van Midden-Amerika. Ze raden daarom aan het fenomeen verder te bestuderen, om zo overstromingen beter te voorspellen.