Canarische vulkaan barst uit


Najaar 2011 zag het er naar uit dat ten zuiden van El Hierro (Canarische Eilanden) een nieuw eiland zou ontstaan. Onderwater was een vulkaan uitgebarsten die steeds meer lava op de bodem van de zee deponeerde. De berg groeide en groeide, maar bleef toen steken op 80 meter onder het wateroppervlak. Toen hield de uitbarsting op.

Een aardbevingskaart van El Hierro van de laatste week. De rode stippen zijn de recentste bevingen. Instituto Geografico Nacional.

Die rust was slechts tijdelijk, El Hierro wordt de laatste week weer getroffen door tientallen kleine aardbevingen, een teken dat de vulkaan weer actief aan het worden is. In oktober 2011 kondigden zulke aardbevingen ook al de uitbarsting van de onderwatervulkaan aan. De Spaanse geologische dienst heeft het waarschuwingsniveau voor de zuidkust van het eiland op geel gezet: een uitbarsting lijkt slechts een kwestie van tijd. Bij rood wordt het eiland ontruimd.

In tweede aanleg zou er dus alsnog een nieuw Canarisch Eiland kunnen ontstaan. Maar het is ook niet uitgesloten dat de uitbarsting ergens anders plaats vindt. Vorig jaar waren de aardbevingen vooral op de zeebodem; nu liggen de epicentra op het eiland zelf. Geologen houden er rekening mee dat het lava straks daar uit de bodem komt. De bevingen vinden nu nog op 15 kilometer diepte plaats – een teken dat een uitbarsting nog even op zich laat wachten – maar het eiland is al wel 2 meter omhoog gekomen, blijkt uit GPS metingen.

Follow Faqtman on Twitter