Camera zit klem: vliegtuig duikt


Airbus Voyager

Een militaire rechtbank in Groot-Brittannië behandelt deze dagen het geval van een transportvliegtuig dat onderweg naar Afghanistan binnen tientallen secondes 1200 meter hoogte verloor. Uit onderzoek dat is gepubliceerd, blijkt dat een camera de schuldige is. De piloot had foto’s gemaakt en de camera daarna achter de stuurknuppel gelegd. Toe schoof hij zijn stoel iets naar voren, waardoor de camera klem kwam te zitten tussen de stuurknuppel en de leuning van de stoel.

Daardoor stond de knuppel vast in de duik-stand. Het gevolg was dat meerdere passagiers en de copiloot tegen het plafond van de Airbus Voyager zaten geplakt, zo groot was de neerwaartse kracht die op het vliegtuig werd uitgeoefend. Toen de piloot de camera had weten los te wrikken, vielen ze terug, waarbij verschillende mensen breuken opliepen. Maar het toestel was gered en maakte een noodlanding in Turkije.

De Piloot wordt beschuldigd van onoplettendheid. Maar minstens zo zwaar telt dat hij na de noodlanding probeerde het bewijs voor zijn fout te verdoezelen door te beweren dat de camera ‘van een plank was gevallen’. Hij wiste ook alle foto’s. Maar beschadigingen aan camera en stuurknuppel vertellen een ander verhaal.