Californische wijn radioactief door Fukushima


glas wijn

Wie binnenkort een flesje Californische wijn inschenkt, krijgt bovenop de alcohol ook nog een dosis Japanse radioactiviteit binnen. In druiven in de beroemde Napavallei is het radioactieve isotoop aesium–137 te vinden. Het is afkomstig uit de geëxplodeerde kerncentrale van Fukushima.

De straling is opgemerkt door het Centre d’Etudes Nucleaires de Bordeaux-Gradignan in Frankrijk. Niet door in Californië metingen te doen, maar gewoon, door Californische wijn te kopen in een Franse supermarkt en de inhoud te meten met een techniek die gamma spectrometrie heet.

Je kunt de wijn overigens gerust drinken, zeggen de Fransen, het gaat om bijzonder kleine hoeveelheden. Om deze verontreiniging op te merken, moesten de onderzoekers iedere fles inkoken en wat overbleef daarna verbranden tot maar een paar gram as overbleef. Alleen toen was de concentratie van radioactiviteit hoog genoeg om te kunnen meten.

Caesium-137 komt overigens in alle wijnen voor. Door deze straling te meten, kunnen wijnonderzoekers de ouderdom van een fles vaststellen. Deze methode wordt gebruikt om frauduleuze wijnboeren te ontmaskeren als ze een verkeerd wijnjaar op een fles zetten. De straling was nu echter twee keer hoger dan hij zou moeten zijn. Het onderzoek concentreerde zich op flessen van 2009 tot 2012. In 2011 ontplofte Fukushima en begonnen de niveau’s te stijgen.

Het onderzoek is dan ook vooral belangrijk voor onze kennis over hoe radioactiviteit zich verspreid na een ongeluk. We weten nu dat de meer dan 8000 kilometer tussen Japan en Californië geen beletsel vormen voor besmetting.