Calexit komt dichterbij


Californië

Terwijl de Britten erg langzaam zijn met hun Brexit, dreigt een andere proces van afscheiding ineens veel sneller te gaan. Calexit, of de afscheiding van Californië van de rest van de Verenigde Staten, is een stap dichterbij gekomen nu een actiegroep het groene licht heeft gekregen om handtekeningen te gaan verzamelen. Vinden ze 585.407 Californiërs die willen tekenen voor Calexit, moet er een referendum komen over dit onderwerp.

De handtekeningen moeten deze zomer binnen zijn. In dat geval stemt het Californische parlement in met een referendum, dat al in 2019 kan worden gehouden. De staat kan dan binnen enkele maanden een onafhankelijk land zijn.

De afscheidingsbeweging begon in 2014, maar had aanvankelijk moeite om de Californiërs enthousiast te krijgen. Sinds Trump de verkiezingen heeft gewonnen, gaat het echter hard. Een eerste ronde handtekeningen om het referendum te agenderen was al snel na zijn inauguratie binnen. Mocht de staat zich daadwerkelijk afscheiden, dan is dat een ramp voor de rest van de VS. Californië is veruit de grootste economie in het land.