Cafeïne, daar kikkert je geheugen van op


Goed nieuws voor koffiedrinkers. Een straffe kop koffie pept je niet alleen op, een flinke dosis cafeïne helpt ook nog eens je geheugen. Onderzoekers aan de Amerikaanse Johns Hopkins University ontdekten dat cafeïne je langetermijngeheugen stimuleert.

Dat koffie en andere cafeïne-houdende dranken allerlei positieve effecten hebben op onze cognitieve capaciteiten is al langer bekend. Ook heeft cafeïne invloed op onze stofwisseling, en zou het ons leven zelfs verlengen bij matig gebruik.

Voor het onderzoek kregen mensen die normaliter geen cafeïne-houdende producten eten of drinken, een serie afbeeldingen te zien. Vervolgens kreeg de ene helft van de groep een tablet met 200 milligram cafeïne en de andere helft een tablet zonder. Voor, tijdens en na de test werd via hun speeksel het cafeïne-gehalte gemeten.

De volgende dag kregen de deelnemers weer een serie afbeeldingen te zien. Een aantal afbeeldingen kwam overeen met de eerder getoonde plaatjes, sommige leken er alleen op, en andere afbeeldingen waren helemaal nieuw.

De deelnemers die cafeïne hadden ingenomen, bleken zich beter te herinneren welke plaatjes ze al eens gezien hadden en welke plaatjes alleen maar leken op eerdere afbeeldingen. Het vermogen om hierin onderscheid te maken, duidt op goede werking van het langetermijngeheugen.

Over dit onderzoek is gepubliceerd in Nature Neuroscience.