Caesar was ordinaire dief


Het Romeinse legioen was onder Caesar gevreesd. Foto: Matthias Kabel.

Veldheer, strateeg, politicus; Julius Caesar had vele talenten. Maar hij jatte ook van Belgen en Nederlanders.

Tot die conclusie komen Nederlandse en Belgische wetenschappers die recent gevonden Keltische goudschatten uit de Lage Landen onderzoeken. Ze inventariseerden ruim 500 munten en verschillende gouden sieraden. Een van de opzienbarende resultaten is dat Caesar tijdens zijn veroveringscampagnes op grote schaal goud roofde.

Het onderzoek richtte zich op acht goudschatten uit Nederlands Limburg en Midden-België die nog niet eerder of slechts in voorlopige vorm zijn gepubliceerd. De schatten bestaan uit een combinatie van munten en soms ook sieraden. De aanwezige munten waren voornamelijk geslagen door de stammen van de Eburonen en de Nerviërs.

De onderzoekers hebben ontdekt dat alle schatten ongeveer gelijktijdig zijn begraven: in de jaren 50 voor Christus, de periode waarin de Romeinse verovering door Julius Caesar plaatsvond. Het onderzoek levert in meerdere opzichten een unieke bijdrage aan de archeologie, de geschiedenis en de numismatiek (studie van de munten) van de Keltische periode in de Lage Landen in de tijd vlak voor en tijdens de Romeinse verovering door Julius Caesar.

Bovendien leidde het onderzoek tot de identificatie van de door Caesar vermelde versterkte nederzetting (oppidum) van de Aduatuci, een volk dat in Midden-België woonde. Caesar belegerde en veroverde deze nederzetting in 57 voor Christus , waarna de totale bevolking van 53.000 personen in slavernij werd afgevoerd. Op een persconferentie komende vrijdag maken de onderzoekers de locatie van dit oppidum van de Aduatuci bekend.