Byzantijnse boom ontdekt


oudste boom

In de hooglanden in het noorden van Griekenland hebben de onderzoekers de oudst bekende boom van Europa ontdekt. Het is een Bosnische den, van meer dan 1075 jaar. De leeftijd van de boom werd vastgesteld aan de hand van jaarringen in de stam. Toen deze boom ontkiemde, was het Byzantijnse Rijk nog in volle bloei.

Bomen behoren tot de oudste levende wezens op onze planeet. Vooral naaldbomen in de bergen kunnen een enorme leeftijd bereiken. Sommige omdat ze herhaaldelijk uit dezelfde wortelstok ontspruiten. Zo zijn in Zweden 9550 jaar oud sparren gevonden. In die gevallen is alleen de wortelstok oud, de boom zelf vertoont weinig kenmerken van een zeer oude boom.

Bij de boom in Griekenland is dat anders, die is in zijn geheel meer dan duizend jaar oud. Het is een typische boom voor de streek, waar vooral in de bergen naaldbomen voorkomen. Dit exemplaar staat in de Pindos-bergen, richting de grens met Albanië. Dat daar heel oude bomen staan, was al bekend.

De boom is ontdekt door de universiteit Stockholm (Zweden). Ze boorden een dunne kern uit de boom en daarin konden ze 1075 jaarringen tellen. Hij is daarmee in het jaar 941 ontkiemd, toen de vikingen plunderend door Europa voeren en de Byzantijnse heersers in het nabijgelegen Constantinopel nog in het zadel zaten.

De boom is belangrijk voor klimaatonderzoekers. Die kunnen aan de hand van de jaarringen voor alle jaren tussen toen en nu zien wat voor weer het was. Dunne ringen geven aan dat het een slecht jaar was, dikke ringen duiden op beter weer. Grote vulkaanuitbarstingen zijn soms ook in dergelijke ringen te zien.