Bye bye tandartsboor


tandarts

Goed nieuws voor iedereen die bang is voor de tandartsboor. Volgens onderzoek is het ding in de toekomst veel minder nodig. Een onderzoeksteam van de University of Sydney (Australië) denkt dat het ding veel te snel en te vaak wordt gebruikt. Met iets andere technieken is het boren in negen van de tien gevallen niet nodig.

Volgens de Australiërs gingen we er tot nu toe van uit dat gaatjes zich zeer snel in tanden vreten. Daarom grijpen tandartsen ook zo snel naar de boor. Ze boren het geïnfecteerde gebied uit en vullen het, voor de bacteriën een kans krijgen zich dieper in de tand te nestelen.

Maar de tandheelkundigen uit Sidney ontdekten dat het wel vier tot acht jaar duurt voor een gaatje vanuit het glazuur het dentine bereikt, het binnenste van de tand. Dat geeft een tandarts genoeg tijd om het gaatje te bestrijden met andere technieken dan de boor. Bijvoorbeeld door het getroffen gebied te bestrijken met een soort lak waarin een hoge concentratie fluoride zit.

Dergelijke lakken zorgen dat het oppervlak van de tand weer vlak is en doden bacteriën voordat ze meer schade aan kunnen richten. Een boor komt daar niet aan te pas, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Community Dentistry and Oral Epidemiology.