Bus rijdt over file heen


Chinese instanties hebben groen licht gegeven voor een bus die zo hoog is dat het overige verkeer eronder door kan rijden.

In de dichtbevolkte steden van China is de verkeersdrukte een groot probleem. Afgelopen zomer stonden duizenden Chinezen nog vast in files die letterlijk wekenlang duurden. Om de verkeersproblemen wat te verlichten, heeft een ingenieur een bus ontworpen die over de file heen kan rijden.

Rails

De nieuwe bus moet over bestaande wegen heen gezet worden. Het voertuig is 4,5 meter hoog en zo breed dat er twee banen verkeer onder de bus door kunnen rijden, tussen de twee meter hoge ‘benen’ van de bus door.
Om ongelukken te voorkomen komt er op de achterkant van de bus een sensor die in de gaten houdt of het aankomende verkeer niet te hoog is.

Volgens het ontwerp rijdt de bus op speciale rails aan beide kanten van de weg, met een snelheid tot tachtig kilometer per uur. Het geschikt maken van wegen voor de futuristische bus is veel goedkoper dan bijvoorbeeld het aanleggen van een metrolijn.

De bus zou ingezet moeten worden op de drukste wegen in steden. Hij kan 1.400 passagiers vervoeren en moet gaan rijden op electriciteit. Volgens de ingenieur achter het plan zou zijn uitvinding de verkeersdrukte kunnen reduceren met twintig tot dertig procent.

Het ontwerp is zojuist als veilig beoordeeld door Chinese instanties. Daarmee is de weg vrij voor een proefproject dat eind volgend jaar in Beijing van start zal gaan.

Revolutionair

In Nederland rijdt op dit moment al een revolutionair ontwerp voor een bus rond. De ‘superbus‘ van voormalig astronaut Wubbo Ockels kan op een aparte baan passagiers vervoeren met een topsnelheid van 250 kilometer per uur. Het gevaarte heeft al verschillende testritten gemaakt.