Burj Dubai open


Vandaag opent de Burj Dubai Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld, zijn poorten. Dubai is ondertussen wel failliet, maar ach.

De Burj (Arabisch: ??? ???, ’toren’) is een feest van superlatieven. De toren is met 818 meter de hoogste constructie ooit gebouwd. De bouw begon op 21 september 2004, de buitenkant van de constructie is voltooid op 1 oktober 2009.

Hopelijk onweert het vandaag in Dubai niet, het gebouw is een magneet voor bliksem, zoals op deze spectaculaire video’s is te zien.

Burj_dubai in aanbouw 3.11.08

De Burj is onderdeel van de twee vierkante kilometer grote nieuwe ministad downtown Burj Dubai langs Sheikh Zayed Road, de belangrijkste zakenwijk van Dubai.

Het totale budget voor het Burj Khalifa-project is ongeveer 4,1 miljard dollar, Downtown Dubai als geheel gaat 20 miljard dollar kosten. Wie kantoorruimte in de Burj Dubai wil hebben, moet 43.000 dollar per vierkante meter neertellen. Appartementen gaan voor 37.500 dollar per vierkante meter. Er is echter grote twijfel of er genoeg klandizie voor het gebouw is in de huidige economie. Dubai is technisch failliet.