Bulgaarse vampiers gevonden


In de Bulgaarse stad Sosopol zijn archeologen op twee graven gestoten waarin vampiers liggen begraven, zo melden Bulgaarse media. Een team onder leiding van de bekende archeoloog Boschidar Dimitrov vond twee skeletten van mannen met een ijzeren staaf door hun keel. De mannen lagen begraven achter de Sweti Nikolaj (Heilige Nikolai) kerk. Ze leefden waarschijnlijk tijdens de late Middeleeuwen.

De angst voor vampiers is in Europa tot de 20ste eeuw groot geweest – en in sommige streken van Oost Europa leeft deze angst zelfs nog voort. Mensen die er van verdacht werden om vampier te zijn, kregen na hun dood vaak iets in hun mond of keel gestopt, zodat ze niet als geest mensen in hun nek konden bijten. Ook werden ze vaak onder zware stenen begraven zodat ze niet in staat zouden zijn om hun graf te verlaten.

Sosopol geldt als een toeristische trekpleister. De door Grieken gestichte stad ligt op een schiereiland en bevat veel prachtige kerken die door mensen op een pelgrimstocht worden bezocht. Door de vampieren juist daar te begraven, hoopten hun tijdgenoten waarschijnlijk dat de heilige sfeer de kwade geesten zou verdrijven.

Follow Faqtman on Twitter