Buitenaards leven onzichtbaar?


Heeft het Witte Huis net laten weten dat ze niets weten over buitenaards leven, komen er twee wetenschappers met de boodschap dat ze daar niet zo zeker over moeten zijn. Jacob Haqq-Misra en Ravi Kumar Kopparapu van de Pennsylvania State University in de VS zeggen dat we geen idee hebben wat zich allemaal in ons zonnestelsel bevindt.

Venus schuift voor de zon langs. Zouden we een veel kleiner object ook zien?

In een wetenschappelijke publicatie schrijven ze dat objecten die minder dan 10 meter in doorsnee meten moeilijk waarneembaar zijn buiten de directe omgeving van de aarde. Er zouden buitenaards wezens langs Mars kunnen vliegen zonder dat we het door hebben. Als hun voertuig maar klein genoeg is.

‘Buitenaardse kunstmatige objecten zouden zich in ons zonnestelsel kunnen bevinden zonder dat we het weten. Simpelweg omdat we niet goed genoeg hebben gezocht’, zo schrijven ze in hun paper.

De geologen gaan zelfs nog een stapje verder. Het zou heel best kunnen dat buitenaardse beschavingen ons al lang hebben bezocht en wellicht zelfs objecten op aarde hebben achtergelaten, zoals meetinstrumenten. Als die zich bevinden in het oerwoud, onder de grond of op de oceaanbodem, dan zullen zulke objecten heel moeilijk te vinden zijn. Volgens de twee hebben we zelfs de aarde nog niet volledig in kaart.

Ze concluderen dat het nog jaren, wellicht eeuwen zal duren voor we met zekerheid iets kunnen zeggen over het wel of niet bestaan van buitenaards leven op en rond de aarde.

Follow Faqtman on Twitter