Buiten spelen goed voor ogen


Kinderen die veel buiten spelen, hebben minder kans op een bril. Ieder uur extra in de buitenlucht per week verkleint hun kans op slechte ogen met 2 procent. De meeste brildragers krijgen slechtere ogen tussen de 5 en 10 jaar. Daar kan een genetische reden voor zijn, bijziendheid zit in sommige families. Maar ook het langdurig kijken naar dichtbijzijnde objecten, bijvoorbeeld pagina’s van een boek, kan bijziendheid voorkomen.

Buitenlucht kan daar juist tegen helpen, ontdekte het Centre for Eye Research in Australië. Het scherpstellen op objecten op verschillende afstanden kan daartoe bijdragen. Maar ook de hoeveelheid licht die op het oog valt kan een rol spelen.

Tussen de 15 en 20 procent van de Europeanen is bijziend. In Azië is dat percentage veel hoger, daar heeft maar 20 procent geen last van bijziendheid. Toch ontdekten de onderzoekers dat in Australië beide groepen veel minder last hebben van slechte ogen. De denken dat het te maken heeft met de grote hoeveelheid licht in Australië.

De resultaten van het onderzoek zijn bekend gemaakt op de jaarvergadering van de American Academy of Opthalmology.

Follow Faqtman on Twitter