Buikje-gen ontdekt


Sommige mensen kunnen liters ijs eten en geen grammetje aankomen. Anderen hoeven maar naar een glas water te kijken of ze zijn 5 kilo zwaarder. Dik worden zit dus gedeeltelijk in aanleg. Hoe dat precies werkt heeft een Duits team uitgevonden. Ze ontdekten twee genen die verantwoordelijk zijn voor vetafzettingen in de buik.

Ze troffen dit gen aan bij mensen die ziekelijk dik zijn, morbide obese heet dat. Bij muizen die via kruising het gen ook kregen, steeg het lichaamsgewicht aanzienlijk. Door het te isoleren hopen de Duitsers medicijnen te ontwikkelen die zwaarlijvigheid bestrijden. Dat gaat echter nog jaren duren.

Opmerkelijk is dat ze ontdekten dat het gen ook een eiwit aanmaakt dat het stresshormoon cortisol aanmaakt. Dit hormoon zorgt onder andere voor een hongergevoel, wat misschien de overinname van voedsel door zwaarlijvigen verklaart. Toch haasten de gen-onderzoekers van het Institut für Ernährungsforschung Potsdam-Rehbrücke zich te zeggen dat het vooral je levensstijl is die zorgt dat je dik wordt of niet.

Bron.