Bruine ogen betrouwbaarder


Mensen die bruine ogen hebben, worden door anderen sneller vertrouwd dan blauw- of groenogigen. Dat zeggen Tsjechische wetenschappers na een experiment. Daarbij kregen proefpersonen foto’s van mensen te zien met de vraag om een beoordeling te geven van hun karakter. Daarbij kregen vooral mannen met bruine ogen het predicaat ‘betrouwbaar’ mee. Ze werden ook vaker als dominant gezien.

Wie vind jij betrouwbaarder? De ogen van acteurs Colin Firth en Daniel Craig onder elkaar. Beeld: Siebbi/Liam Mendes.

Volgens de onderzoekers van de Karlsuniversiteit in Praag hoeft het niet alleen maar aan de oogkleur te liggen. Mensen met bruine ogen hebben gemiddeld een ronder gezicht en een bredere mond. Het kan zijn dat de proefpersonen ook die eigenschappen als betrouwbaarder beoordelen, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad PLOS One.

Is de voorliefde voor bruine ogen genetisch bepaald, of is het een cultureel verschijnsel? Om die vraag te beantwoorden gaan de Tsjechen verder zoeken. Ze willen deze test herhalen bij Britten, Roemenen en mensen uit Kameroen. Als die ook liever bruin zien, dan kon het wel eens een genetische voorliefde zijn.