Bruiden: afvallen heeft geen zin


In mei worden traditioneel veel huwelijken gesloten. Grote kans dat veel vrouwen daarom juist nu bezig zijn gewicht te verliezen om in die ene witte sprookjesjurk te passen op de grote dag. Maar heeft dat wel zin? Volgens onderzoek van Flinders University in Australië zul je er uiteindelijk zelfs dikker door worden.

De Australiërs spraken en maten 343 bruiden een maand voor en 6 maanden na hun huwelijk. De helft van alle bruiden gaf aan gewicht te willen verliezen voor hun huwelijksdag. Maar veruit de meeste vrouwen lukte het niet om in de laatste weken voor de bruiloft af te vallen, ondanks alle discipline die ze zichzelf hadden opgelegd.

Het meest opmerkelijk is echter dat de vrouwen die probeerden af te vallen een half jaar na hun ja-woord gemiddeld 2 kilo zwaarder waren geworden. De poging tot afvallen leidt schijnbaar tot gewichtstoename. Volgens de onderzoekers werkt het afvallen een eetstoornis in de hand die zich uit in meer eten na (en waarschijnlijk al tijdens) de bruiloft. Ze raden aanstaande bruiden aan zich geen onrealistische doelen te stellen.

Hetzelfde team houdt zich al langer met deze thematiek bezig. In 2009 ondervroegen ze bruiden hoeveel die eigenlijk wilden afvallen. Dat was een onrustbarende 8 kilo. Schijnbaar is de druk op vrouwen om goed op hun huwelijksfoto’s te staan enorm, zo schrijven ze in het wetenschappelijke tijdschrift Body Image.