Bruce Willis kan de wereld niet redden


Hij was afgelopen week weer op de Nederlandse televisie te zien, de film Armageddon. Het verhaal: een gigantische asteroïde komt op de aarde af. Een groep dappere oliemannen onder leiding van Bruce Willis vliegt er in een Space Shuttle op af en boort een gat in het ding. Daar gaat een atoombom in. De Asteroïde explodeert en scheurt in twee helften die precies langs beide kanten van de aarde scheren.

Zou zoiets kunnen? Is de methode Willis een betrouwbare manier om een echte dreigende asteroïde-inslag af te wenden?

De oliemannen (minus Bruce Willis) keren terug van hun missie.

Aan de universiteit van Leicester in Groot Brittannië is het ook komkommertijd, dus hebben ze de film langs het natuurkundige meetlint gelegd. Hun conclusie? Bruce Willis zou nog niet eens een deukje in een dergelijk stuk ruimtepuin kunnen maken. De totale kracht die nodig is om een grote asteroïde in twee helften te splijten is 800 biljoen terajoules. De krachtigste bom op de wereld is Sovjet Tsar Bomba (door de Amerikanen Big Ivan genoemd) die een kracht heeft van 418.000 terajoules.

Om de asteroïde om een groot object als de aarde te laten suizen, moet de bom bovendien op meer dan 8 miljard kilometer van de aarde exploderen. Alleen dan storten de brokstukken niet alsnog op aarde. Een dergelijke afstand is alleen af te leggen als je jaren van tevoren aan de reis begint.

Het goede nieuws: een dergelijke lange reis geeft Bruce Willis wel de gelegenheid om een nog mooiere bromance met Ben Affleck te ontwikkelen.

Het artikel Could Bruce Willis Save the World? staat in het vakblad Journal of Special Physics Topics.

Follow Faqtman on Twitter