Brood, daar zit minder in


Voedingsmiddelen bevatten steeds minder stoffen die goed voor je zijn. Een groot internationaal onderzoek toont aan dat door een verhoogd gehalte aan CO2 in de lucht eetbare planten niet alleen sneller groeien, maar ook minder voedingsstoffen bevatten. Dat is vooral zichtbaar bij granen en peulvruchten, twee plantensoorten waarvan we dagelijks veel binnen krijgen.

Voor het onderzoek werden zeven proefvelden aangelegd in Japan, de VS en Australië. Daar werden rijst, tarwe, soja, erwten, mais en gierst aangeplant. Vervolgens werd de atmosfeer rond de plantjes voorzien van lucht met daarin 546 tot 586 ppm (parts per million) CO2. Dergelijke hoeveelheden worden voorspeld voor midden deze eeuw.

Dat had rampzalige gevolgen voor de voedingswaarde. Het gehalte aan zink daalde flink in alle gewassen, bij tarwe zelfs met 9,3 procent. In tarwe en rijst daalde het gehalte eiwitten met tussen de 6 en 8 procent. Het meest resistent toonde zich de gierst, dit gewas reageerde minder heftig op de verandering van atmosfeer.

Vooral de daling van zink en eiwit verontrust de onderzoekers, aangezien nu al 2 miljard mensen op aarde volgens de VN dagelijks niet genoeg van deze stoffen binnen krijgen. Als planten er minder van gaan produceren, dan loopt dat aantal waarschijnlijk nog verder op. De mensen achter dit programma adviseren overheden om te gaan experimenteren met nieuwe gewassen die beter bestand zijn tegen een hogere concentratie CO2 in de lucht.

Het onderzoek staat in Nature.