Bronstijdvrouw was sterker dan Dafne Schippers


brontijdbot

Vrouwen die 7000 jaar geleden leefden, zouden de atletes van nu makkelijk kunnen verslaan bij krachtsporten. Dat zeggen archeologen na het bestuderen van 7000 jaar oude vrouwenbotten. Die waren opmerkelijk veel dikker en sterker dan de botten van vrouwen nu, een teken dat ze ondersteuning boden aan zeer sterke spieren. De botten zijn vergeleken met de skeletten van gewone vrouwen en topatletes nu.

De sterke botten en spieren van vrouwen uit de prehistorie zijn waarschijnlijk een gevolg van zeer harde lichamelijke arbeid, denken de archeologen van de Britse University of Cambridge. Ze zagen enorm sterke scheenbenen, een teken dat er lange voetmarsen werden gehouden. Maar wat vooral opviel waren de armen. Vergeleken met vrouwelijke toproeiers van nu waren de bronstijdvrouwen zo’n 13 procent sterker. Vergeleken met vrouwen die weinig of geen sport doen, hadden ze zelfs 30 procent meer kracht in hun armen.

Zet een ploeg steentijdvrouwen in een roeiboot en ze winnen Olympisch goud.

Hoe ze aan die sterke armen komen, is een kwestie van speculeren. Volgens de archeologen uit Cambridge was het waarschijnlijk vooral het malen van graan waar de armen van groeiden. Dat ging met een zware steen die op een andere steen lag. Gemiddeld vijf uur per dag werd op die manier arbeid verricht, waarbij de steen steeds maar heen en weer werd geschoven. Ook het wieden van akkers, halen van water en het tillen van zware spullen zal aan de kracht hebben bijgedragen. Wellicht een idee voor vrouwen die op de volgende Spelen mee willen doen.

Mannen uit die tijd waren nog sterker, vooral omdat het mannelijk gestel sneller reageert op inspanning. Maar de verschillen waren kleiner dan nu.

Voor de studie werden tientallen botten van vrouwen uit het neolithicum, de brons- en ijzertijd en de Middeleeuwen onderzocht. Met een CT-scanner werden botten van moderne vrouwen geanalyseerd. Daaronder topatletes en gewone vrouwen, die weinig of niet sporten. De resultaten zijn gepubliceerd in Science Advances.