Brok steen bedreigt aarde


asteroide

Een brok steen zo zwaar als Amsterdam Centraal komt op de aarde af met een snelheid van 14 seconden per meter. Volgens sommige berekeningen gaat het onze planeet op 5 miljoen kilometer missen. Maar het kan volgens Nasa ook slechts 30.000 kilometer zijn. Op kosmische schaal is dat een sneltrein die een voetganger op een halve millimeter voorbij rijdt.

Object TX68 zal op 8 maart in de middag de aarde net niet schampen. Op 28 september liggen de banen van de asteroïde en aarde opnieuw bijna op ramkoers. Die dag is er een kans van 1 op 250 miljoen dat de aarde wel wordt geraakt. Daarna duurt het tot 2046 en 2097 voordat het brok ruimtepuin opnieuw bij onze planeet in de buurt komt.

Ruimtevaartorganisaties houden de asteroïde goed in de gaten, want hij heeft drie keer de massa van de ruimterots die bij de Russische stad Chelyabinsk neer kwam. Bovendien is de baan van TX68 moeilijk voorspelbaar, vandaar de grote marge. Mocht de steen inderdaad op slechts 30.000 kilometer voorbij zoeven, dan is hij wellicht zelfs met het blote oog te zien.

Sinds enige tijd houden Nasa, ESA en andere ruimtevaartorganisaties asteroïden als TX68 goed in de gaten. Mocht er eentje echt op ramkoers met de aarde liggen, dan moeten de regeringsleiders van de wereld in staat zijn om daar wat aan te doen. Vandaar dat er allerlei plannen zijn om deze stukken ruimtepuin met sondes een duwtje te geven. Een dergelijk systeem is echter nu nog niet operationeel.