Broertje of zusje houdt je slank


dreamstime_xs_37696900

Opgroeien met een jonger broertje of zusje is niet altijd even leuk. Maar volgens wetenschappers is het goed voor je gezondheid. De University of Michigan (VS) volgde bijna zevenhonderd kinderen en ontdekte dat het hebben van een jongere broer of zus het risico op overgewicht laat afnemen.

Om precies te zijn: kinderen die hun zesde verjaardag vieren zonder dat er na hen nog een kind in het gezin is geboren, hebben een drie keer grotere kans om obesitas te ontwikkelen. Hoe dat precies werkt, kunnen de onderzoekers niet zeggen, maar ze vermoeden dat kinderen die meer met elkaar spelen, meer calorieƫn verbranden.

Kinderen die in hun eentje opgroeien, grijpen sneller naar de Gameboy of een iPad en zitten waarschijnlijk veel meer. Maar, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Pediatrics, het kan ook zijn dat ouders de voedingsgewoontes van het gezin veranderen zodra er een tweede kind is. Maaltijden worden geregelder en daardoor gezonder.

Ze willen tijdens een vervolgstudie nauwkeuriger kijken naar de veranderingen die plaatsvinden na de geboorte van een tweede of zelfs derde kind. De uitkomsten van die studie kunnen helpen om de epidemie van obesitas in de VS en andere landen aan te pakken.