Broeikasgas komt spuigaten uit


Mensen die beweren dat er sprake is van door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde worden nogal eens beschuldigd van het opkloppen van hun onderzoeksresultaten. Maar niemand zal dat de komende tijd meer met goed fatsoen kunnen zeggen. Zelfs het ergste scenario dat vier jaar geleden is vastgesteld voor de uitstoot van broeikasgassen blijkt nu te positief.

In 2007 publiceerde het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, een aantal scenario’s om te voorspellen hoe vooral de uitstoot van broeikasgas kooldioxide zou verlopen. Er kwam veel kritiek op de grafiek die het IPCC toen publiceerde. Die had de vorm van een hockeystick. Paniekzaaierij, zeiden sommige critici.

Een nieuwe studie van het Amerikaanse Department of Energy laat zien dat deze grafiek bijna 5 procent te positief was. De uitstoot van CO2 is de afgelopen vier jaar geëxplodeerd. Twee landen zijn verantwoordelijk voor de enorme toename: de Verenigde Staten en China. Vooral dat laatste land laat een gigantische toename van uitstoot zien. Het is de VS voorbij gestreefd als grootste producent van CO2 ter wereld.

Helemaal eerlijk ten opzichte van de Chinezen is dat niet. Veel landen hebben hun uitstoot van broeikasgassen aan China ‘uitbesteed’. De Chinezen produceren de goederen die wij gebruiken, tien tegen één dat het scherm waarop je dit stuk leest in China is gemaakt. Daarmee is hun vervuiling net zo goed de onze.

De gevolgen? Volgens het IPCC hoort bij het ergste scenario dat ze in 2007 uitrekenden een stijging van de wereldtemperatuur van 10 graden in 2100 en een 2 meter hogere zeespiegel. Let wel, dat is de voorspelling die hoort bij de voorspelling die nu te positief blijkt te zijn.

Follow Faqtman on Twitter