Broeikasgas blijft toenemen


rokende schoorsteen

In 10 jaar tijd, zal woensdag 11 november 2015 misschien bekend staan als een historische dag. Op die datum rolde op het Mauna Loa Observatorium in Hawaii een opmerkelijk grafiek uit de computer. Op het observatorium wordt de meest accurate en langstlopende serie metingen van atmosferische koolstof gedaan. Die dag werd waargenomen dat van elke miljoen moleculen in de atmosfeer, 399,68 kooldioxide waren.

Op de volgende dag, 12 november, was dat aantal 401,64 delen per miljoen. Sindsdien is de meting van de hoeveelheid koolstof in de atmosfeer gekrompen en weer gegroeid, maar altijd boven 400 ppm gebleven. Afgelopen maandag was het 400,15 ppm.

Kooldioxide is een van de belangrijkste broeikasgassen in de atmosfeer.

De grens van 400 ppm lijkt puur administratief, maar het is een mijlpaal op de geologische schaal. De hoeveelheid atmosferische koolstof in is nu hoger dan in de laatste 1 miljoen jaar. Misschien zelfs wel 25 miljoen jaar.

Het is zeker niet de eerste keer dat we boven de 400 ppm uitkomen, maar waarschijnlijk blijven we er vanaf nu boven. Kooldioxide neemt al jaren toe, maar de grafiek vertoont de figuur van een zaagblad. Dat komt omdat dit gas iedere lente door groeiende planten wordt opgenomen, om in de herfst weer te worden afgegeven. In de herfst van 2013 kwam het gehalte voor het eerst boven de 400, maar zakte daarna weer.

Dat staat nu waarschijnlijk niet meer te gebeuren. Het is dan ook niet toevallig dat 2015 volgens wetenschappers het heetste jaar zal worden sinds metingen begonnen. De toegenomen kooldioxide houdt warmte vast en zorgt dat temperaturen op aarde verder zullen stijgen.