Britse prinses verwant aan Marco Borsato


De pasgeboren Britse prinses Charlotte stamt af van diverse Nederlanders. Dat heeft tijdschrift Royalty ontdekt en als groot nieuws gebracht. Via de overleden prinses Diana zou de nieuwe prinses afstammen van Arnold Joost van Keppel (1670-1718). Maar hoe bijzonder is dat?

Ieder kind heeft twee ouders, vier grootouders, acht overgrootouders en zestien betovergrootouders. Met andere woorden, iedere stap terug in je stamboom verdubbelt het aantal voorouders dat je hebt ten opzichte van de vorige generatie. Vanaf de negentiende eeuw gaat het bij iedere generatie om duizenden mensen. Ga terug naar de tijd van Arnold Joost van Keppel en je aantal voorouders loopt al in de 35.000!

De kans dat daar een adellijke Nederlander tussen zit, is erg groot in noordelijk Europa. Vooral als je zelf uit een adellijke familie komt, die trouwden vaak onderling.

Sterker nog, statistici hebben uitgerekend dat zo’n zeshonderd jaar geleden ergens in Europa een man of vrouw leefde, van wie iedereen op ons continent nu afstamt. Dus de nieuwe Britse prinses, maar ook Mark Rutte, je buurvrouw en zanger Marco Borsto. Gaan we nog verder terug in de tijd, dan heeft – statistisch gezien – iedere Europeaan een voorouder die in het Circus Maximus voor de leeuwen is gegooid.