Brildragers, blijf uit de bergen


bergwandelen

Heb je een bril? Ga dan nooit bergwandelen. Nieuw onderzoek van de Universität Innsbruck (Oostenrijk) toont aan dat het overgrote deel van de mensen die tijdens deze sport valt, brildragers zijn. Goede schoenen, stokken of andere uitrustingsstukken zijn totaal onbelangrijk, ontdekten de Oostenrijkers ook. Maar als je een bril hebt, moet je de Alpen mijden als de pest.

Afgelopen jaar kwamen in de Oostenrijkse Alpen 5400 mensen zo zwaar ten val dat ze naar het ziekenhuis moesten, zo maakte de bergpolitie in het land bekend. Gemiddeld is een valler 52,5 jaar oud. Het is iets vaker een vrouw dan een man. Gemiddeld zijn er in een jaar honderd dodelijke ongevallen met bergwandelaars. Het overgrote deel van de vallers zijn brildragers. Maar waarom?

De onderzoekers denken dat ze gewoon niet goed zien waar ze hun voet neerzetten. Brillen corrigeren slechte ogen alleen recht vooruit volledig. Hoe verder iemand naar de rand van de bril kijkt, hoe groter de vervormingen. Een brildrager die naar beneden kijkt op een smal bergpaadje ziet dus niet goed dat die ene steen los ligt. Zij zet de stap en valt.

Driekwart van de ongelukken gebeurt bij het afdalen, ontdekten de wetenschappers ook. Ze denken dat de mensen dan al moe zijn van een dag lang wandelen en bij het teruglopen naar de vallei minder goed opletten. Inspanning sowieso een grote killer. De tweede oorzaak van dodelijke bergwandelingen na het vallen is hartfalen, als wandelaars zich te veel hebben ingespannen.

Opmerkelijk genoeg blijft het aantal dodelijke ongelukken stabiel, terwijl het aantal verwondingen toeneemt. Mensen vallen dus meer, maar ze vallen wel minder erg. Hoe dat kan, kunnen de wetenschappers nog niet verklaren.