Brexit , je wordt er gek van – letterlijk


Brexit

Mensen worden gek van Brexit, letterlijk. Het medische vakblad BMJ Case Reports publiceert deze maand het opmerkelijke dossier van een man die psychotisch is geworden van het politieke gedoe rond het verlaten van de Europese Unie.

De man, een veertiger, meldde zich enkele maanden na het Brexit referendum in 2016 bij het ziekenhuis. Hij hoorde stemmen, was paranoïde en sloeg wartaal uit. Voor het referendum was hij geestelijk helemaal gezond, verklaarde zijn vrouw. Maar door alle nieuws na het referendum was hij in toenemende mate verward.

Zoiets had de man, in lichtere vorm, tien jaar eerder ook meegemaakt. Toen had hij veel stress op zijn werk. Nu veroorzaakten de media zijn geagiteerde toestand. Hij hoorde niets anders meer op radio en televisie en las krantenpagina’s vol over het verlaten van de EU. Langzaam kreeg de man het gevoel dat alle discussies over hem gingen, een verschijnsel dat ook wel het Truman Syndroom heet.

Ook werd hij steeds banger dat alle commotie zou eindigen in een grote terroristische aanval, zoals op 11 september in New York.

Acute and transient psychotic disorder, luidde de diagnose van de psychologen in het ziekenhuis. Ze besloten erover te publiceren, omdat deze zaak aantoont dat psychoses allerlei oorzaken kunnen hebben. Wat er voor nodig is, is langdurige stress. De Brexit-onderhandelingen duren nu al drie jaar, dus het vermoeden bestaat dat meer mensen er onderhand kierewiet van zijn geworden.