Brein is een woordenboek


466988389_1280x720

MRI-scans hebben laten zien dat verschillende woorden verschillende gebieden in het brein stimuleren.

Wetenschappers zeggen dat ze een soort atlas van het brein gemaakt hebben op basis van waar de betekenis van woorden zich bevinden. De kaart laat zien dat woorden zich in verschillende gebieden in de buitenste laag van het brein bevinden.

Het onderzoek werd gedaan met maar zeven proefpersonen, maar opvallend genoeg was dat al voldoende om te zien dat betekenissen bij verschillende mensen toch op dezelfde plek zitten. De neurowetenschappers legden zeven mensen in de fMRI-scanner en lieten hen tijdens het scannen twee uur lang luisteren naar podcasts waarin verhalen worden verteld. Ze zagen dat bij woorden met gerelateerde betekenis, dezelfde gebieden oplichtten, zoals een gebied voor woorden die gaan over mensen en een ander gebied voor woorden over nummers.

Volgens een van de onderzoekers spreken de resultaten ideeën tegen die veel mensen hebben over de hersenen, namelijk dat alleen de linkerhersenhelft zich bezighoudt met taal en dat taken zich in de hersenen beperken tot afgebakende gebiedjes. In plaats daarvan zijn taal en betekenissen herkennen verspreid over het brein. Maar de grootste verrassing is dus dat betekenissen bij verschillende mensen dezelfde gebieden stimuleren. De betekenis van een woord is op zichzelf al lastig te definiëren, en dat maakt het extra bijzonder dat ze wel op vaste plekken te vinden zijn bij verschillende individuën.