Braziliaanse president vlucht voor spook

Of is het schuldgevoel?


Temer en Rouseff

De Braziliaanse president Michel Temer heeft last van een spook. Hij en zijn vrouw hebben het Alvorada Paleis in de hoofdstad Brasilia verlaten omdat ze daar ‘een aanwezigheid’ voelden waarvan ze kippenvel kregen. Een priester, die met bezweringen het spook moest verdrijven, kon ook geen soelaas bieden. Dus won het spook en vertrok Temer zelf maar. Hij woont nu in bij de vice-president, vertelde hij het tijdschrift Veja.

De Brazilianen weten wel beter. Op sociale media is te lezen dat het een spook is dat Temer zelf in het leven heeft geroepen. Het zou zijn ontstaan door zijn schuldgevoel. Temer heeft recent zijn voormalige politieke medestander Dilma Rousseff (hier samen op de foto) afgezet wegens corruptie, terwijl hij zelf ook geen schone handen heeft. Het spreekwoordelijke mes dat hij in haar rug zette, zou hem nu komen opjagen.

Alvorada is niet het enige paleis met een geest. In het Britse Windsor zouden wel vijfentwintig spoken ronddolen. De Britse koningin heeft daar zelf eens haar voormoeder en naamgenoot Elisabeth gezien. Ook de Zweedse koningin ziet spoken in haar officiële residentie. Een berucht ‘iets’ waart rond in het presidentieel paleis in het Indonesische Bogor. Het zou te maken hebben met de grote bloedvlek die niet uit het marmer is te boenen.