Brandvertrager in hondenbloed


Is er brand, dan ben je gebaat bij een dikke laag PBDE op je spullen. Deze vlamvertrager zit in potjes, maar ook in je viervoeter.

PBDE, kort voor polygebromeerde difenylether zit normaal gesproken in lak van meubels en in huishoudelijke apparaten. Maar het kan ook los raken en door het huis gaan zweven. Nu blijkt dat honden die in diezelfde huizen rondlopen, de stoffen in hun bloed opnemen.

"Waar is de brand?"
"Waar is de brand?"

De hoeveelheid PDBE in het hondenbloed is tien keer hoger dan bij mensen. Dit terwijl PDBE een gezondheidsrisico met zich meebrengt en de productie van de stoffen bijvoorbeeld in Amerika sinds 2007 verboden is. Ze verdwijnen daar langzaam uit de schappen. In Europa is de stof nog steeds onderwerp van diverse officiële gezondheidsstudies.

De hoeveelheid brandvertragers in het bloed van hondstrouwe viervoeters is wel hoger dan bij mensen, maar ook een kat draagt nog altijd 20 tot 100 procent meer PDBE in zijn of haar bloed dan mensen. Waarschijnlijk komt dit omdat de honden een enzym in zich hebben dat de stoffen sneller afbreekt.

Nu de PDBE brandvertragers ter discussie staan, worden bij huisdieren ook concentraties van vervangende brandvertragers gemeten. Onbekend is (nog) welke risico’s dit met zich meebrengt voor mens, dier en milieu.

Foto: Chewie Pug

Follow Faqtman on Twitter