Brak wakker worden slecht voor hart


Mensen die kort en slecht slapen, hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Maar dat geldt niet voor mensen die weliswaar kort slapen, maar fris en uitgerust opstaan. Onderzoekers van het RIVM en Wageningen University hebben bij twintigduizend personen de slaapduur en de kwaliteit van hun slaap in relatie gebracht met het optreden van hart- en vaatziekten.

Het onderzoeksteam stelde vast dat mensen die korter dan 6 uur slapen gemiddeld vijftien procent meer kans hebben op hart- en vaatziekten dan mensen die minstens 7 à 8 uur slapen. Korte slapers die ook nog eens slecht slapen hebben dubbel pech. In het onderzoek blijkt die groep een 65 procent hoger risico op hart- en vaatziekten te hebben. Korte slapers die fris en uitgerust uit bed stappen hebben een gelijk risico op een hartinfarct of beroerte als de langere slapers.

De onderzoekers denken dat de korte slapers die uitgerust opstaan een hoge slaapkwaliteit hebben. Het team constateerde geen extra risico voor langslapers (meer dan 9 uur) hoewel die relatie in eerdere, soortgelijke studies wel aan het licht kwam.

Met die uitkomsten vult slaap het rijtje traditionele leefstijlfactoren aan – gezonde voeding, niet roken, matig alcohol drinken en voldoende bewegen. De groep mensen die deze ‘leefregels’ volgt heeft een 57 procent lager risico op hart- en vaatziekten en zelfs tweederde minder kans op sterfte hieraan.