Boze gezichten wereldwijd hetzelfde


Het gezicht dat een boze Nederlander trekt is precies hetzelfde als dat van alle andere mensen op de wereld, dat hebben onderzoekers aan de Australische universiteiten van UC Santa Barbara and at Griffith University in Australië ontdekt. Ze doen onderzoek naar de sociale functie van ‘boos zijn’.

Een boos gezicht heeft zeven kenmerken waaronder gefronste wenkbrauwen, samengeperste lippen en uitstaande neusvleugels. Al deze trekken hebben als doel de tegenpartij te intimideren. De wetenschappers gaan er vanuit dat boosheid een onderhandelingstechniek is. Er gebeurt iets waardoor er een conflict ontstaat en door de ander te intimideren zal hij/zij zich wel naar jouw wil schikken. En dat intimideren gaat nou eenmaal beter door iemand angst aan te jagen dan door te glimlachen.

De onderzoekers schrijven in het wetenschappelijke tijdschrift Evolution and Human Behaviour dat ze met een computer gezichten hebben gemanipuleerd om te ontdekken of alleen gefronste wenkbrauwen of samengeperste lippen hetzelfde effect hebben, maar dat bleek niet zo te zijn. Boosheid bleek alleen over te komen als alle zeven kenmerken tegelijk zichtbaar zijn in het gezicht.

Dat boos kijken aangeboren is blijkt uit het volgende: kinderen die blind geboren zijn en dus nooit een gezicht hebben gezien, hebben precies dezelfde uitdrukking als iets ze niet zint.

Foto: flickr.com/photos/raylopez