Bouwstenen van leven geïsoleerd


pluripotente cellen

Voor het eerst zijn wetenschappers er in geslaagd om pluripotente stamcellen te isoleren uit menselijke embryo’s. Dat zijn cellen die het vermogen hebben zich te ontwikkelen tot alle mogelijke cellen in het menselijk lichaam. Het zijn de bouwstenen waaruit baby’s in de baarmoeder worden opgebouwd. De toepassingen van deze cellen zijn legio.

Bij muizen kunnen we deze cellen al dertig jaar uit embryo’s halen (foto), maar bij mensen bleek het een stuk moeilijker. Het leek er zelfs op alsof het nooit zou lukken. Maar de Britse universiteit van Cambridge is het nu toch gelukt. Ze wisten uit een 6 dagen bevrucht menselijk eitje – de zogenoemde blastocyste – de cellen te halen die ze zochten.

Met deze stamcellen uit het eerste gedeelte van de menselijke ontwikkeling kan een hele sleep aan therapieën worden ontwikkeld. Stamcellen die tot nu toe worden gebruikt in de geneeskunde bezitten al genetische ‘instructies’ wat ze moeten worden: nier, huid of oog. Pluripotente cellen zijn een nog onbeschreven blad. je kunt ze tot elk gewenst lichaamsdeel ontwikkelen. Zo moet het mogelijk zijn om delen van organen te kweken, zoals het hart of de lever.

Daarnaast kan met deze techniek het ontstaan van een aandoening als de ziekte van Down worden bestudeerd. Het viel de onderzoekers op dat sommige cellen een chromosoom te veel hebben. Kinderen die worden geboren met Down, zijn uit dat soort cellen opgebouwd. Door deze cellen te isoleren van de rest, kunnen wetenschappers beter leren begrijpen hoe deze aandoening zich in de vroege embryo ontwikkeld.

Het onderzoek is gepubliceerd in Stem Cell Reports.