Bouwstenen voor leven ontdekt op Enceladus


Enceladus

Als er ergens in ons zonnestelsel leven voorkomt – buiten aarde natuurlijk – dan op de Saturnus-maan Enceladus. Een team van wetenschappers heeft op die maan waterstofmoleculen ontdekt, een voorwaarde voor het ontstaan van leven. En dat is opmerkelijk, aangezien Enceladus er op het eerste gezicht dood uitziet.

Maar wat we van buiten zien, is een dikke laag ijs. Daaronder vloeit een hele oceaan van water en daar weer onder zit de stenen maan. Dat er waterstof voorkomt in die oceaan, betekent dat er energie wordt opgewekt. Op aarde ontstaat waterstof bijvoorbeeld bij onderzeese vulkanische uitlaten. Daar omheen ontstaat meestal een heel ecosysteem van bacteriën, zelfs zonder dat er zonlicht bijkomt.

Enceladus doorsnede

Dat is op Enceladus waarschijnlijk ook het geval melden de wetenschapper die samen met Nasa deze ontdekking hebben gedaan. Ze spreken over een ‘snoepwinkel’ voor leven onder het ijs, een plek waar het gek zou zijn als leven niet ontstond. De ontdekking is gedaan met de oude Casinni-Huygens sonde. Die vloog al in 2015 tot 50 kilometer van het oppervlak van Enceladus. Daarbij werd met een spectrometer een plek onderzocht waar vloeibaar water door het ijs spoot als een soort geiser.

Daarbij werd voor 98 procent water ontdekt, maar ook amoniak, methaan, kooldioxide en waterstof. Het enige probleem is dat er zoveel waterstof wordt gevonden, dat het lijkt alsof er geen bacteriën zijn die het opeten. Het kan natuurlijk ook zijn dat die wel op Enceladus bestaan, maar dat het er maar heel weinig zijn. Pas als een sonde landt op de maan, kunnen we het zeker weten.

Tijdens de persconferentie werd aangegeven dat ook de maan Europa waarschijnlijk vloeibaar water bevat. Nasa stuurt een nieuwe missie naar die maan. Als daar dezelfde omstandigheden heersen als op Enceladus, kunnen we daar wellicht het eerste leven buiten onze eigen planeet vinden. De zoektocht duurt dus nog eventjes voort.