Bosnische ‘Indiana Jones’ vindt stenen bal


lugares-sitios-paseos-caminatas-Costa_Rica-esferas_de_piedra-Palmar_Sur_PERIMA20140530_0010_9

In een bos in Bosnië is een stenen bal van drie meter doorsnee ontdekt. De vraag is nu of de bal gemaakt is door een verdwenen samenleving of door de natuur.

Vlak bij de stad Zavidovici steekt de grote bal half uit de grond. Volgens archeoloog Semir Osmanagich, die hem in maart ontdekte, heeft de bal een hoog ijzergehalte en weegt hij zeker dertig ton.

Osmanagich is niet onomstreden. Hij wordt de ‘Bosnische Indiana Jones’ genoemd. Hij beweerde eerder dan een groep heuvels in Bosnië en Herzegovina de grootste door mensen gemaakte piramides op aarde zijn. Professionele geologen, archeologen en andere wetenschappers kwamen ook kijken en concludeerden dat het normale bergen zijn en dat er geen enkel bewijs is dat er menselijke constructie aan te pas is gekomen. Verder heeft Osmanagich een boek geschreven waarin hij suggereert dat Hitler en andere belangrijke Nazi’s gevlucht zijn naar een ondergrondse basis op Antarctica.

Nu zegt hij dat de bal in Bosnië de grootste door mensen gemaakte stenen bal in Europa moet zijn. Hij zegt dat er meer gevonden zijn in de wereld, wat zou wijzen op een geavanceerde pre-historische samenleving waar we nu niks meer van weten. Het klopt dat de stenen ballen ook elders gevonden zijn, namelijk in Costa Rica. Volgens de UNESCO, de cultuur- en onderwijs-organisatie van de Verenigde Naties, is de betekenis en herkomst grotendeels een raadsel. Dat ze ontkomen zijn aan plunderaars van archeologische vindplaatsen in Costa Rica, wijt UNESCO aan de dikke lagen aarde waar ze eeuwenlang onder verborgen bleven.