Bosjesmannen worden archeologen


Een Duits onderzoeksteam gaat sporen van prehistorische jagers ontcijferen met hulp uit opmerkelijke hoek: San-jagers uit Namibië. Deze jagers-verzamelaars, ook wel Bosjesmannen genoemd, leven nog steeds op dezelfde manier als Europeanen duizenden jaren geleden.

De San zullen in grotten in de Pyreneeën gaan kijken naar afbeeldingen en andere sporen die daar 12.000 jaar geleden zijn achtergelaten. Volgende week reizen specialisten van het Neanderthal Museum in Mettmann en de universiteit Keulen af naar Namibië om een groepje San voor te bereiden op hun taak.

Begin juli komen de San naar Ariège in Frankrijk en zullen ze in de grotten worden toegelaten. Daar moeten de heren Tsamkxao Cigae, Cwi Kunta en Cwi Gaqo Deu met hun specialistische blik gaan speuren naar aanwijzingen. Wat zien zij dat Europese archeologen niet zien? De Duitsers hopen zo meer te weten te komen over onze eigen voorvaders.

Wat de San hun Europese collega’s vooral kunnen vertellen is onder welke omstandigheden bepaalde sporen werden achtergelaten. Waren mensen veilig? Of hadden ze juist haast? Wat bedoelden ze met bepaalde tekeningen op de rotswanden? Voor eind juli staat een persconferentie gepland waar de San de antwoorden op die vragen zullen geven, hopen de Duitsers.