Bosjesmannen ontraadselen grot


Er liep een twaalfjarig meisje op blote voeten. Plus nog 16 andere mensen tussen de 3 en 60 jaar oud. Met die informatie hebben drie bosjesmannen uit Namibië Duitse archeologen geholpen. Ze waren door de Duitsers gevraagd om een blik te werpen op de sporen in enkele grotten in Frankrijk waar tot 40.000 jaar geleden Neanderthalers woonden.

De Bosjesmannen behoren tot de laatste traditionele spoorzoekers ter wereld en ze stelden niet teleur. Met hun unieke vaardigheden kamden ze de grotten uit om de sporen van duizenden jaren geleden te interpreteren. Één stel afdrukken behoorde tot een meisje, zo zeiden ze. Deze sporen golden tot nu toe als de oudste afdrukken van iemand met schoenen aan. Onzin, zeiden de Bosjesmannen, ze was wel degelijk blootvoets, want heel vaag waren teenafdrukken te zien. Oh, en die ‘ontelbare andere sporen’ waren dus van precies 16 mensen.

De spoorzoekers hielpen de archeologen van het Neanderthal Museum in Mettmann en de universiteit Keulen soms uit de droom. Een grot waar volgens de Duitsers waarschijnlijk een ‘rituele dans’ was uitgevoerd, bleek in werkelijkheid een leemgroeve, volgens de Namibiërs. Slechts twee mensen, eentje van 14 en eentje van ongeveer 36 hadden daar leem weggehaald.

Voetafdrukken waren tot nu toe een ondergeschoven kindje in de archeologie. Ze worden opgemeten en met de diepte van de indruk kan het gewicht van degene die hem maakte worden achterhaald. Maar de Bosjesmannen zien veel meer dan dat. Ze kunnen redelijk nauwkeurig de leeftijd vaststellen en zien wat iemand deed. Ook houden ze veel makkelijker verschillende soorten sporen uit elkaar.