Borstvoeding verhoogt intelligentie


Als je een slim kind wil, is borstvoeding een goede start. Langdurig voeden levert op 30-jarige leeftijd extra IQ-punten op. Gedurende 30 jaar werden 3500 proefpersonen in Braziliƫ gevolgd door de lokale universiteit Pelotas. Uit de studie kwam naar voren dat hoe langer een kind de borst krijgt, hoe slimmer het later wordt. De resultaten van het onderzoek staan in het medische tijdschrift The Lancet.

Op 30-jarige leeftijd hadden mensen die minstens een jaar de borst hadden gehad 4 IQ-punten meer dan mensen die minder dan een maand waren gezoogd. Ze hadden gemiddeld ook 0,9 jaar langer op school gezeten en verdienden door de bank genomen 100 euro per maand meer. Het ging ze beter en ze hadden uitstekende vooruitzichten.

Het effect was in alle sociale klassen te zien. Of moeder hoogopgeleid is of niet, maakt niet uit, schrijven de onderzoekers. Ze denken ook te weten waar de extra slimheid vandaan komt. Moedermelk bevat Docosahexaeenzuur, dat de hersenfuncties reguleert. De extra portie zou slimheidsbevorderend werken.