Borsten: Angelina-Jolie Effect zichtbaar


Angelina Jolie

Twee jaar geleden liet actrice Angelina Jolie haar beide borsten verwijderen omdat ze een genetisch verhoogd risico op borstkanker heeft. Deze drastische stap heeft gevolgen: Britse artsen melden een sterke toename van amputaties.

Er is meer dan een verdubbeling van het aantal vrouwen die dezelfde behandeling ondergaat na een genetische test, schrijven onderzoekers van de Breast Clinic in Manchester in het vakblad Breast Cancer Research. De grote sprong begon in de maanden na de beslissing van Angelina Jolie. Ze noemen het al het Angelina Jolie effect.

Het hoofd van Brustgesundheitszentrums in het Algemeen Ziekenhuis in Wenen, Christian Singer, bevestigt dit Angelina-Jolie-effect tegenover de zender ORF. Ook hij ziet een sterke toename in preventieve amputaties. Amputatie van beide borsten werd eens in de drie maanden uitgevoerd, zegt Singer, nu een keer per week.

De tests zijn behoorlijk effectief. Toont een vrouw veranderingen in het BRCA1 of 2-gen, dan is het risico op kanker aanzienlijk. Vrouwen kunnen dit sterk verminderen als zij preventief borsten en eierstokken laten verwijderen. Met plastische chirurgie kunnen dan nieuwe borsten worden gemaakt.