Boom vergeet wortels niet


Bomen hebben een prima geheugen. Ze weten waar ze zijn begonnen met groeien en onthouden dit hun hele leven lang.

Bioloog Malcolm Campbell van de universiteit in Toronto Scarborough is er nog beduusd van. Hij liet door een van zijn studenten, Sherosha Raj, twee genetisch indentieke bomen groeien in twee totaal verschillende delen van Canada. Het ene gebied was zeer droog, de andere boom groeide in een natte regio.

Vervolgens werden beide bomen meegenomen naar een speciale locatie in Toronto waar het klimaat kan worden gecontroleerd. Hier bleek dat de bomen allebei anders op de ingestelde droogte reageerden.

De reactie van de bomen was tot in de genen van de boom te zien. De boom uit de natte regio gebruikte een andere set genen om te vechten tegen de droogte dan de boom die begon te groeien in de droge regio.

De uitkomsten zijn belangrijk voor bosbouwers en tuinders omdat het laat zien dat de afkomst van de boom belangrijk is bij het inschatten van de ‘reactie’ van de boom op bepaalde situaties en omstandigheden. Ook is nu makkelijker te bepalen of een boom klimaatverandering of een ziekte gaat overleven.

Foto: Jo McLeay

Follow Faqtman on Twitter