Bonnetje van snackbar maakt dik


Wie veel fast food eet, loopt een kans om flink wat pondjes erbij te krijgen. Niet alleen door het voedsel, maar ook het bonnetje uit de kassa. Dat zeggen biochemici van de universiteiten van Toulouse (Frankrijk) en Missouri (VS). Gek genoeg wordt dat effect versterkt als je voor het eten je handen gaat wassen.

Het printpapier van het bonnetje bevat namelijk vrijwel altijd de stof Bisphenol A. Als je het bonnetje aanraakt en dan een frietje gaat eten, krijg je het via je mond binnen. Veel moderne zeepproducten zorgen dat de huid ‘open’ komt te staan en stoffen dus sneller absorbeert. Gevolg is dat je de Bisphenol A zo ook via de huid binnen krijgt.

Gelukkig is Bisphenol A een relatief onschuldige stof, die we via een aantal bronnen – blikjes, voedselverpakkingen – sowieso al binnenkrijgen. Alleen is er wel van aangetoond dat het de hormoonhuishouding kan verstoren, vooral in grote hoeveelheden. Dat zorgt dat het lichaam meer vet opslaat. Dat effect is vooral bij kinderen aangetoond.

Verschillende studies naar deze stof hebben bovendien laten zien dat zwangere vrouwen moeten oppassen met Bisphenol A. Het zou de neurologische ontwikkeling van het ongeboren kind kunnen verstoren. Ook zouden ongeboren meisjes er een grotere kans aan overhouden om later borstkanker te ontwikkelen.

Het onderzoek is verschenen in de wetenschappelijke database PlosOne.