Bomen in de Sahara?


Sahel

Over een tijdje zouden wellicht bomen in de Sahara kunnen groeien. Dat zeggen onderzoekers van het Max-Planck-Institut für Meteorologie in Hamburg (Duitsland) in het vakblad Nature Climate Change na onderzoek van veranderende klimatologische omstandigheden boven de Middellandse Zee. Ze zien door klimaatverandering dat daar andere luchtstromen ontstaan. Die maken zuidelijk Europa dor en de woestijn wellicht erg vruchtbaar.

De onderzoekers zien voor het eerst sinds gegevens worden verzameld aan de zuidkant van de Sahara de neerslag toenemen. Het gaat om vochtige lucht die vanaf de Middellandse Zee naar het zuiden stroomt en dan uitregent boven de woestijn. Deze zee is de afgelopen decennia flink opgewarmd, waardoor de lucht erboven opstijgt.

Omdat de zuidelijke Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan eerder nog warmer waren, kon de Europese lucht niet daarheen stromen, maar omdat de lucht boven de Middellandse Zee relatief warmer is, kan het nu wel naar het zuiden. Door de vochtige lucht neemt de zogenoemde convectie boven de woestijn toe, lucht stijgt op en zuigt zo nog meer vocht uit het noorden aan. Het gevolg is meer regen.

Het is een positieve ontwikkeling voor de regio. De zuidelijke Sahara staat ook wel bekend als de Sahel, omdat droogtes in dit gebied in de jaren tachtig honderdduizenden mensen het leven kosten. De woestijn rukte toen richting het zuiden op. Die ontwikkeling is een halt toegeroepen en lijkt zich nu om te keren. Het nadeel is wel dat de zuidrand van Europa nu droger wordt.