Bomen en bacteriën op Mars


De rode planeet blijft ons verbazen. Er zouden bacteriën voorkomen. En bomen. Bomen?

Nasa heeft weer eens verbazingwekkende foto’s van zijn sonde rond Mars binnengekregen. Op het beeld zijn zandduinen te zien die omzoomd worden door rijen coniferen. Althans zo lijkt het. In werkelijkheid gaat het om een optische illusie. De coniferen bestaan uit puin dat ooit in lange rijen is neergelegd toen ijs op Mars begon te smelten.

Mars

Bomen mogen dan niet op Mars voorkomen, dat er ooit leven op de planeet was, is steeds waarschijnlijker. Nasa is in samenwerking met enkele universiteiten bezig met het onderzoek van een paar asteroïden die op aarde zijn gevallen. De brokken steen zijn afkomstig van Mars en zijn waarschijnlijk van die planeet afgespat toen een grote asteroïde op de planeet knalde.

bacteriën van Mars

Sinds het einde van de jaren negentig vermoedt Nasa al dat in sommige asteroïden van Mars fossielen zitten van bacteriën. Maar tot nu toe was de wetenschappelijke wereld skeptisch. Daar lijkt verandering in te komen. Aanleiding is de ontdekking van een mogelijke fossiel op een Mars-asteroïde uit Egypte. Opmerkelijk: deze asteroïde ligt al honderd jaar in een museum. Pas nu zijn onderzoekers op het idee gekomen om de steen onder een microscoop te leggen.

bacteriën van Mars 2

Of er werkelijk fossielen van een bacteriën in deze steen zitten, is nog niet bekend. Momenteel wordt de steen met de beste microscopen die Nasa tot haar beschikking heeft bestudeerd. Er wordt vooral gekeken naar een deel van de asteroïde waarop zeer kleine ‘bobbeltjes’ te zien zijn. Volgens de afdeling astrobiologie van Nasa zijn ze zeer dicht bij het moment dat ze kunnen bewijzen dat de bobbeltjes daadwerkelijk leven is geweest.

Mocht dat gebeuren, dan zal het debat weer oplaaien of het leven op aarde wellicht op Mars is begonnen en met de asteroïden naar aarde is gekomen. Het zal ook een aanmoediging zijn voor Nasa om eindelijk eens een bemande ruimtevlucht naar de planeet te sturen. Misschien dat we eindelijk eens ontdekken hoe die planeet echt in elkaar zit.