Bokito ‘menselijker’ dan gedacht


Gorilla’s lijken meer op mensen dan tot nu toe werd aangenomen. Hun DNA is eindelijk in kaart gebracht door wetenschappers van het Britse Wellcome Trust Sanger Institute. Met 15 procent van hun genen komen ze meer overeen met mensen dan chimpansees.

Kamilah's gorilla-DNA staat nu in de boeken. Foto: San Diego Zoo

De onderzoekers bekeken de genen van mens, gorilla en chimpansee en ontdekten bij alle drie versnelde ontwikkeling bij de genen die zijn betrokken bij tastzin, gehoor en hersenontwikkeling. Maar bij gorilla’s en mensen geldt dit meer dan bij chimpansees.

Ongeveer 10 miljoen jaar geleden sloegen gorilla’s een ander evolutionair pad in. Toch ontwikkelde bijvoorbeeld het gehoor van deze mensaap en de mens zich op vergelijkbare wijze. Volgens onderzoeksleider Chris Tyler-Smith is dat een aanwijzing dat de ontwikkeling van het menselijke gehoor toch niet zo sterk verband houdt met onze spraakontwikkeling, zoals tot nu toe werd aangenomen.

Voor het onderzoek werd DNA betrokken van Kamilah, een westelijke laagland gorrila. Met dit DNA-onderzoek zijn alle nog levende mensapen genetisch nu in kaart gebracht. Deze kennis geeft inzicht in de afkomst en ontwikkeling van de mens.

Follow Faqtman on Twitter